Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-08@02:25:43 GMT

ثواب خواندن نماز عید فطر چیست

تاریخ انتشار: ۴ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۷۹۹۰۳۱

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) باشگاه خبرنگاران جوان نوشت: با رسیدن به سی‌امین روز از ماه مبارک رمضان و جمع شدن سفره بی نهایت رحمت الهی پروردگار، توشه یک ساله را با اقامه کردن نماز عید فطر و انجام اعمال شب و روز عید خواهیم بست.

به حتم روزهایی که نفس کشیدن، مذاکره علمی و حتی خواب مومن عبادت و ثواب هزار ساله دارد، نماز عید فطر نیز بی فضیلت نبوده و در این گزارش به ثواب ادای نماز عید فطر خواهیم پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



ثواب کسى که ماه رمضان را روزه بگیرد و آخرین روز آن را با صدقه به پایان برساند و با غسل به نماز حاضر شود چیست؟



«عن أنس بن مالک قال قال رسول الله (ص) من صام رمضان و ختمه بصدقة و غدا إلى المصلى بغسل رجع مغفورا له »؛



انس بن مالک از رسول خدا (ص) روایت کرده است که فرمود: هر کس ماه رمضان را روزه بگیرد، و با صدقه دادن آن را به پایان برساند، و فرداى آن روز با غسل به جایگاه نماز برود، آمرزیده باز مى گردد».



ثواب قرائت چهار رکعت نماز در روز عید فطر پس از نماز امام


«عن سلمان ره قال قال رسول الله (ص) من صلى أربع رکعات یوم الفطر بعد صلاة الإمام یقرأ فی أولهن سبح اسم ربک الأعلى فکأنما قرأ جمیع الکتب کل کتاب أنزله الله عز و جل و فی الرکعة الثانیة و الشمس و ضحاها فله من الثواب ما طلعت علیه الشمس و فی الثالثة و الضحى فله من الثواب کأنما أشبع جمیع المساکین و دهنهم و نظفهم و فی الرابعة قل هو الله أحد ثلاثین مرة غفر الله له ذنب خمسین سنة مستقبلة و خمسین سنة مستدبرة». قال محمد بن علی مؤلف هذا الکتاب رض أقول فی ذلک و بالله التوفیق إن هذا الثواب هو لمن کان إمامه مخالفا لمذهبه فیصلی معه تقیة ثم یصلى هذه الأربع رکعات للعید فأما إذا کان الإمام إماما من الله عز و جل واجب الطاعة على العباد فصلى خلفه صلاة العید لم یکن له أن یصلی بعد ذلک صلاة حتى تزول الشمس و کذلک من کان إمامه موافقا لمذهبه إن لم یکن مفروض الطاعة صلى معه العید لم یکن له أن یصلی بعد ذلک صلاة حتى تزول الشمس و المعتمد أنه لا صلاة فی العیدین إلا مع الإمام فمن أحب أن یصلی وحده فلا بأس و تصدیق ذلک»؛



سلمان فارسى از رسول خدا (ص) روایت کرده است که فرمود: هر کس در روز عید فطر چهار رکعت پس از نماز امام بخواند، در رکعت اول (بعد از سوره حمد) سوره «سبح اسم ربک الأعلى» را قرائت کند، گوئى تمام کتابهاى آسمانى را که خدا (بر پیامبران) نازل کرده، خوانده است؛ و اگر در رکعت دوم (بعد از سوره حمد) سوره شمس «و الشمس و ضحاها» را قرائت کند، ثواب او به وسعت گستره اى است که خورشید بر آن مى تابد؛ و اگر در رکعت سوم (بعد از سوره حمد) سوره «و الضحى» را قرائت نماید، ثواب او برابر با ثوابى است که همه فقرا را سیر کرده، و به آنها عطر زده و پاکیزه شان کرده باشد. و اگر در رکعت چهارم (بعد از سوره حمد) سى بار سوره «توحید» را بخواند، خداوند گناه پنجاه سال آینده و پنجاه سال گذشته او را مى آمرزد».



مؤلف این کتاب (شیخ صدوق) بعد از درخواست موفقیت از خداوند متعال، در باره این حدیث مى گوید که: این ثواب براى کسى است که امام جماعت او مخالف مذهب وى باشد، و از روى تقیه با او نماز بخواند، و پس از پایان نماز جماعت این چهار رکعت نماز عید را بجاى آورد، و به نمازى که با امام جماعت مخالف مذهب خود خوانده است، اعتنایى نکند، اما کسى که در روز عید با امامى نماز عید را بخواند که از طرف خداوند منصوب شده باشد و طاعتش بر بندگان خدا واجب گردیده است، پس بعد از این نماز تا زوال شمس (ظهر شرعى) جایز نیست نماز دیگرى بخواند، و همچنین کسى که امام جماعت او در روز عید موافق مذهب وى باشد، و با او نماز عید بخواند هر چند که طاعتش واجب نباشد، جایز نیست که پس از نماز جماعت تا وقت زوال آفتاب (ظهر شرعى) نمازى دیگر بخواند، و آنچه محرز است این است که در نماز عید فطر و عید اضحى فقط با امام مى توان خواند، و اگر کسى بخواهد نماز عید را تنها بخواند، اشکالى ندارد، بدلیل روایات زیر:
«عن زرارة عن أبی جعفر ع قال من لم یصل مع الإمام فی جماعة یوم العید فلا صلاة له و لا قضاء علیه» ؛

«زراره، از امام محمد باقر علیه السلام روایت کرده است که فرمود: هر کس در روز عید با امام جماعت نماز نخواند، نمازى براى او نیست، و قضاى نماز بر او واجب نمى گردد».


«و بهذا الإسناد عن الحسین بن سعید عن عثمان بن عیسى عن سماعة بن مهران عن أبی عبد الله ع قال لا صلاة فی العیدین إلا مع إمام فإن صلیت وحدک فلا بأس» ؛

«سماعة بن مهران از امام صادق علیه السلام روایت کرده است که فرمود: در عیدین (عید فطر و عید قربان) نمازى نیست مگر با امام، ولى اگر آن را بصورت فرادى بخوانى اشکال ندارد».


«و بهذا الإسناد عن الحسین بن سعید عن فضالة عن حماد بن عثمان عن معمر بن یحیى و زرارة قال قال أبو جعفر ع لا صلاة یوم الفطر و الأضحى إلا مع إمام» ؛

معمر بن یحیى و زراره از امام محمد باقر علیه السلام روایت کرده اند که فرمود: در روز عید فطر و اضحى نمازى نیست مگر به جماعت».

«و بهذا الإسناد عن الحسین بن سعید عن محمد بن سنان عن عبد الله بن سنان الحلبی عن أبی عبد الله ع قال سألته عن صلاة العیدین هل قبلهما صلاة أو بعدهما قال لیس قبلهما و لا بعدهما شی ء»؛

«حلبى روایت کرده است که از امام صادق علیه السلام در مورد نماز عیدین (عید فطر و عید ضحى) پرسیدم که آیا پیش از این دو نماز یا پس از آن نمازى هست؟ فرمود: پیش از آن و پس از آن نمازى نیست».


«و بهذا الإسناد عن الحسین بن سعید عن حماد بن عیسى عن حریز عن محمد بن مسلم قال سألت أبا عبد الله ع عن الصلاة فی الفطر و الأضحى قال لیس فیهما أذان و لا إقامة و لیس بعد الرکعتین و لا قبلهما صلاة»؛

«محمد بن مسلم روایت کرده است که از امام صادق علیه السلام در مورد نماز عید فطر و اضحى پرسیدم، فرمود: در این دو نماز اقامه و اذان نیست، و پس از آن دو رکعت و پیش از آن نمازى نیست».


«و بهذا الإسناد عن الحسین بن سعید عن فضالة عن ابن سنان عن أبی عبد الله ع قال صلاة العیدین رکعتان لیس قبلهما و لا بعدهما شی ء»؛

«ابن سنان از امام صادق علیه السلام روایت کرده است که فرمود: نماز عیدین (عید فطر و عید اضحى) دو رکعت است و پیش از آن و پس از آن نمازى نیست».


«عن زرارة قال قال أبو جعفر ع لیس یوم الفطر و لا یوم الأضحى أذان و لا إقامة أذانهما طلوع الشمس إذا طلعت خرجوا و لیس قبلهما و لا بعدهما صلاة و من لم یصل مع إمام فی جماعة فلا صلاة له و لا قضاء علیه» ؛

«زراره روایت کرده است که امام محمد باقر علیه السلام فرمود: در نماز روز عید فطر و عید اضحى اذان و اقامه نیست، اذان آن دو طلوع آفتاب است، هنگامى که طلوع مى کند بیرون مى آیند، و پیش از آن و پس از آن نمازى نیست، و هر کس به همراه امام جماعت نماز نخواند نمازى بر او نیست، و قضا نیز بر او واجب نمى شود».

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۷۹۹۰۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«روایت اول» از ردیف یک موسیقی‌دان مهم منتشر شد/خواندن یک قصه جالب

محمدباقر زینالی پژوهشگر، مدرس، آهنگساز و نوازنده موسیقی ایرانی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر ضمن تشریح تازه ترین فعالیت های موسیقایی خود از انتشار تازه ترین اثر پژوهشی‌اش خبر داد و گفت: به تازگی اثر پژوهشی را با عنوان «روایت اول» از ردیف‌نوشته موسیقی معروفی براساس نگارش لطف الله مفخم برای ویولن را بازگردانی و تصحیح کرده ام که به نظرم یکی از آثار پژوهشی است که می تواند در حوزه های آموزشی مورد استفاده قرار گیرد.

وی در توضیحات تکمیلی پروژه خود بیان کرد: «ردیف» یکی از مهم ترین منابع موسیقی سنتی ایران است که آموزش و اجرای آن از دوره ناصری به تدریج همه گیر شد و یادگیری آن جزو جدایی ناپذیر یادگیری موسیقی سنتی در سال های اخیر شده است. در این مسیر معتبرترین این ردیف ها، ۲ ردیف «میرزا عبدالله» و «آقاحسینقلی» است که هر ۲ ردیفِ سازی محسوب می‌شوند که یکی برای سه تار و دیگری برای تار تدوین شده بود. هرچند نسخه ای که از ردیف «میرزاعبدالله» در حال تدریس است با تار و توسط نورعلی برومند روایت شده است. البته که هر دوی این استادان شاگردان زیادی داشتند که دانسته های خود را به آنها آموزش می دادند تا مطالب منتقل شده و موسیقی حفظ شود. یکی از این شاگردان با استعداد، درویش خان بود که بعد از اتمام دوره شاگردی ردیف، خلاقیت های زیادی نیز در موسیقی ایجاد کرد که از آن جمله می توان به ردیفی برای تدریس با تار اشاره کرد که وی با تنظیمی متفاوت آن را به شاگردان خود تدریس می کرد. از شاگردان معروف درویش خان هم می توان به مرتضی نی داوود و موسی معروفی اشاره کرد که این ردیف را درس گرفته و تدریس می‌کرده اند.

این پژوهشگر گفت: موسی معروفی علاوه بر تدریس، اقدام به نوشتن یادگرفته های خود به صورت نت کرد. جالب اینکه در آن زمان که معروفیِ جوان شروع به نوشتن این ردیف کرد، کمتر کسی در ایران به نت نویسی آشنا بود پس کاری که موسی معروفی انجام داده، در آن دوره پروژه ای بسیار خاص و مهم به نظر می آمد. در گذر زمان این نوشته، در سال ۱۳۱۸ به دست لطف الله مفخم پایان می‌رسد و این هنرمند به سبب شاگردی که نزد ابوالحسن صبا کرده بود این نت ها را به کوک های مرسوم در ویولن منتقل کردتا شاید مورد استفاده نوازندگان ویولن و حتی در تدوین ردیف ویولن صبا قرار بگیرد. ولی این اتفاق نمی‌افتد و نوشته های مفخم تا سال ۱۳۵۶ بدون استفاده می‌ماند. در این سال دست نوشته ها بدون تصحیح توسط فرهنگستان هنر چاپ می شود و در بحبوبه پیروزی انقلاب اسلامی آنچنان که باید دیده نمی شود.

زینالی توضیح داد: سال ۱۳۸۲ به صورت اتفاقی نسخه ای از این کتاب را در کهنه کتاب فروشی‌ای دیدم و آن را خریدم تا شاید استفاده ای از آن داشته باشم. البته تا سال ها فکر می کردم این کتاب همان ردیفی است که به نام ردیف موسی خان معروف است. بعدها متوجه اشتباه خود شدم و در محتوای کتاب کنجکاو شدم. از سال ۱۳۹۳ شروع به کار کردن روی این کتاب کردم و نت ها را برای سهولت اجرا به کوک های مرسوم در ردیف های تار منتقل کردم. بعدها این نوشته ها را تایپ کردم و به فکر چاپ آنها افتادم. سال ها دنبال ناشر معتبر برای چاپ درخور آن بودم. متاسفانه ناشران مختلفی که به آنها مراجعه می کردم همکاری برای چاپ نداشتند و از سال ۹۷ تا ۱۴۰۲ این داستان وقفه ای طولانی برای چاپ کتاب ایجاد کرد. حتی در خلال این پیگیری ها متوجه شدم یک هنرمند و مدرس شناخته شده حوزه موسیقی مانع چاپ این مجموعه توسط چند ناشر شده است. چون این کتاب را با کتاب ردیف موسی معروفی در تضاد می دیده و صراحتا به من گفت که این کتاب ردیف موسی خان را تضعیف خواهد کرد. چون کارشناسی کتاب توسط آن ناشران به این هنرمند موثر موکول شده بود که این جواب منفی مانع از چاپ کتاب در آن سال ها شد. البته در نهایت، کتاب «روایت اول» به صورت ناشر مولف چاپ شده است.

این نوازنده و آهنگساز موسیقی ایرانی در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: اشتباهی که در این مدت در برخورد دوستان با این کتاب متوجه شدم این بود که همه فکر می‌کنند این کتاب همان ردیف معروفی است اما این اشتباه به جهت نام موسی معروفی است که روی جلد آمده و پیشینه این ردیف را نمی‌شناسند. به نوعی می شود اذعان کرد که این ردیف را می توان ردیف «درویش خان» نامید. ضمن اینکه این کتاب برای کسانی که علاقه‌مند به پژوهش درباره ردیف و روند شکل‌گیری و رشد آن هستند، می‌تواند سودمند باشد و کاری که من انجام دادم پژوهشی روی زندگی موسی معروفی و لطف الله مفخم پایان، تصحیح اشتباهات موجود در نسخه اصلی کتاب، انتقال به کوک‌های جدید و مضراب‌گذاری نت ها برای ساز تار بوده است.

وی در پایان تصریح کرد: این ردیف به تنهایی هنوز قابلیت آن را ندارد که به صورت مستقل به عنوان ردیف استفاده شود. باید پژوهش بیشتری درباره جمله بندی‌ها و رفع اشکالات آن انجام شود تا ابهامات کامل رفع شود. همین طور، در تلاشم که نسخه ای صوتی از آن تهیه کنم تا نتها مفهوم صوتی پیدا کنند و نغمات و ملودی‌های جدید به گوش ردیف دوستان و علاقه‌مندان موسیقی ایرانی برسد.

کد خبر 6096823 علیرضا سعیدی

دیگر خبرها

  • درگذشت امام جماعت مسجدی در اندونزی هنگام نماز صبح+ فیلم
  • واکنش مهران غفوریان به ساواکی خواندن پدرش
  • آیا بانوان می‌توانند امام جماعت شوند؟ + نظرات مراجع تقلید
  • امام صادق (ع) در پی کسب و حفظ قدرت با هر شرایطی نبود
  • ماجرای متن حاج صادق آهنگران در نماز جمعه و پیامی که امام خمینی (ره) به او داد؟
  • جنجال شعرخوانی علم الهدی درباره منیژه از تریبون نماز جمعه /مشاوران شما بیت هایی بهتر از شاهنامه را می توانستند پیدا کنند
  • حکم نماز و استفاده از غذا در خانه کسی که خمس نمی‌دهد
  • ‌همه گرفتاری‌ها با نماز اول وقت برطرف می‌شود
  • «روایت اول» از ردیف یک موسیقی‌دان مهم منتشر شد/خواندن یک قصه جالب
  • تفال به حافظ یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳؛ به آب روشن می‌عارفی طهارت کرد..